SERIE NOUA


~Mircea Micu: ,,UN MECENA LITERAR”

Revista Literatorul fondata de Macedonski si continuata imediat dupa 1990 de Marin Sorescu , izbuteste sa supravietuiasca in capricioasa economie de piata si datorita generozitatii si sensibilitatii la tot ce inseamna arta a domnului GEORGE COSNTANTIN PAUNESCU.

Pe vremea cat functionam ca inspector sef la directia de cultura a municipiului Bucuresti am primit o prima oferta de sustinere unui proiect cultural legat de amenajarea

pe malul Dambovitei unui lanţ de chioşcuri menite sa adăposteasca pe vînzatorii de carte veche si antichitaţi, asa numiţii buchinişti.

Din raţiuni pur politice, primarul de atunci , care se pretindea drept…liberal a evitat sa supuna Consiliului general acest proiect si el a ramas , din pacate, in faza de propunere.

Calitatea de sponsor generos si denumirea de Mecena literar i-o acorda cu recunostinţa

redactia revistei Literatorul.

Fiindca numai graţie lui GEORGE CONSTANTIN PAUNESCU am rezistat in conditiile in care, Minsterul Culturii, printr-o complicata metodologie birocratica a considerat ca nu ne poate subvenţiona in nici un fel. Si asta fiindca, la conducerea revistei

si colaboratorii ei ar fi nume …incompatibile cu viziunile politice ale domnului minstru.

Dar domnul Paunescu este cel care a subventionat si editarea monumentalei lucrari PROVERBELE ROMANILOR a lui IULIU A. ZANE la o suta de ani dupa prima apartitie.

Cele zece volume tiparite in ediţie anastatica, plus un sumar bibliografic a constituit, pe vremuri, arma de capetenie, muniţia culturala, pe care a folosit-o Bratianu la Paris in

a convinge Marile Puteri de existenta Romaniei!

As putea adauga si o lunga lista de sponzorizari si finanţari acordate asezarilor bisericesti, fundaţiilor si asociatiilor cu specific cultural, pesoanelor fizice .

Pentru toate aceste gesturi de nobleţe , dar in special pentru felul in care a sprijinit si sprijina revista Literatorul, acum , la implinirea varstei de 70 de ani se cuvine sa-i facem o reverenta de mulţumire si sa-i dorim din toata inima LA MULTI ANI !


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariu



Lasă un comentariu