SERIE NOUA


Paul Sân-Petru – Nicolae Grigore Mărăşanu: SONETE
Iunie 12, 2008, 2:09 pm
Filed under: creatie

IMPARELE

Nicolae Grigore Mărăşanu – SONETE

Între cele două coperţi (prima de Florin Botez, a patra de Mihai Pânzaru-Pim) se află de fapt cinci cărţi de sonete numerotate şi intitulate după cum se va vedea.

De ce sonete şi ce fel de sonete? Nu e misiunea mea să explic explicitarea autorului „microbist” al acestei nobile şi nemuritoare forme fixe, pentru că o face domnia sa într-o pledoarie pertinentă, academică, aş zice, într-un fel de postfaţă intitulată Purpura impară (pag. 205-210). Deci, indicaţii preţioase de lectură: după revelaţia dobândită asupra metamorfozelor sonetului şi nu în ultimul rând al contribuţiei novatoare a poetului N. Grigore Mărăşanu asupra acestei forme fixe de poezie, întoarceţi-vă la pagina 7 la prima carte, la primul nonet (Imparul): „Imparul meu nu-i hiacint în glastră,/ nici nu sucombă în perfecţiune/ e zbor în timp, nuntiri, într-o ardere mai vastă,/ din lava lui fecundă,/ ce minune,/ sticlar, am smuls o magică fereastră”.

Încă de la primul stih se observă că vigoarea clasică a sonetului este întoarsă pe dos dar nu printr-o inversare simetrică a catrenelor cu terţinele, ci, o asimetrizare a grupusculelor lexicale şi ideatice într-o formulă de 3+3+3+5. Poetul (şi nu numai el) ne sugerează că se poate sucomba în perfecţiune dacă nu-i găseşti versului echilibrul, tensiunea emoţional-estetică într-un crescendo din vârf către poale, că forma fixă este de fapt o arhitectură cu un grad înalt de rezistenţă seismică. Dacă dintru-nceput ai consumat perfecţiunea, ce suflu mai are până în final sonetul si cât de interesat ar mai fi cititorul să-l parcurgă până la final? Dar dacă logosul poate fi condus într-o desfăşurare>>>>

Anunțuri

Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s