SERIE NOUA


~Victor MARTIN: Fuga de „Mesia”

Destinele României nu trebuie puse în mâna unui singur om, cum cere fostul consilier al preşedintelui, doamna Adriana Săftoiu, dar nici în cârca acestuia. Nu s-a născut omul care să ducă în spate toate păcatele românilor. Cetăţeanul acestei ţări nu are păcate fundamentale, ci păcate mărunte, meschine, greu de cuantificat, care gripează foarte uşor un sistem judiciar greoi.

Putem fugi de un eventual Mesia al României, dar nu putem face alergări cu acesta; pentru simplul motiv că un om providenţial nu s-a născut încă. Niciunul dintre politicienii de azi nu are în el ceva apoteotic, ceva care să te facă să-l urmezi din convingere. În politica de acum, nu intri decât din interes sau disperare, ca formă particulară a interesului.

Puterea nu trebuie concentrată într-un singur loc, dar nici pe fieunde, cum se întâmplă la noi. Avem atâtea centre de putere, încât nici unul nu influenţează bunul mers al societăţii. Doar centrul de putere de lângă el.

Dacă ne uităm bine, nu putem găsi o persoană care să poată fi urmată măcar de 51 % din populaţia cu drept de vot. Aceasta se poate naşte, dar în condiţiile în care „privatizarea”, „economia de piaţă”, „clasă de mijloc”, „proprietate” sau „democraţie” nu mai sunt vorbe goale.

Fiecare conducător de azi se crede capabil să conducă poporul român. Candidează şi speră. E ales de o mână de oameni şi speră să conducă marea masă de absenţi de la vot.

Politicianul e nemultumit de popor, poporul e nemulţumit de politician şi, în acest cerc vicios, cel mai deştept cedează: scaunul.

Reclame

Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s